Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер се обяви за издигане на повече

...
Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер се обяви за издигане на повече
Коментари Харесай

Австрийският канцлер: България има нужда от ограда, подкрепена с евросредства

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер се разгласи за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз.  " Най-после би трябвало да счупим табуто " огради ", съобщи той преди срещата на върха в Брюксел, представен от електронния уебсайт на австрийските радио и телевизия ОРФ и Българска телеграфна агенция.

Според Нехамер България има потребност от ограда, която да бъде подкрепена със средства на Европейския съюз. Австрийският канцлер добави, че е водил " тесни диалози " с държавните глави на България и Румъния, двете страни, против които Австрия наложи несъгласие за влизане в Шенгенското пространство.

Българският президент самичък означи, продължи канцлерът, че е належащо да се укрепи оградата на границата с Турция.

По лични данни София се нуждае за тази цел от към два милиарда евро, написа ОРФ.

Австрийската министърка по европейските въпроси Каролине Едщадлер пък е говорила нощес по телевизионния канал на вестник " Кроне " за нуждата от " физически бариери " за отбрана на външните граници.

" Оградите не са нищо ново. Но до момента страните бяха оставени сами, Европейската комисия не отпускаше средства. ", каза още Нехамер поради бариерите на гръцко-турската граница.

България е изпълнила през 2011 година всички нужни механически критерии, цитира ОРФ реакцията на българския президент Румен Радев на австрийското несъгласие и прибавя, че всяко несъгласие на засегнатите страни е вътрешнополитически стимулирано.

Материалът цитира и реакцията на опозиционни партии по този въпрос. Ръководителката на парламентарната група на Партията на зелените Зиги Маурер декларира в известие за пресата: " Що се отнася до външните граници на Европейския съюз, то би трябвало да са вероятни две неща: ред и човечност. Ако Европейският съюз поддържа страните си членки при граничния надзор, то това да извършва тази цел. Призивът " постройте зидове към Европа ", насочен от вътрешната страна Австрия способства повече за дискусия в дебата, в сравнение с за намиране на решение ".

Възмущение показват и представители на опозиционната партия НЕОС. Евродепутатката Клаудия Гамон е на мнение, че това предложение " а ла Тръмп " ще приближи Австрия още повече към десните популисти като унгарския министър председател Виктор Орбан и ще я изолира от останалите страни в Европейския съюз.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте пък разяснява, че желае от България да завърши механизма за мониторинг на Шенгенската осведомителна система и нова оценка по Механизма за съдействие и инспекция.

Това може да се направи до лятото и в случай че има позитивно развиване, България може да се причисли към Шенген.

" Както споделих преди, не споделяме " не ", а " не в този момент ". Трябват ни още две неща от България - да завърши механизмът за мониторинг на Шенгенската осведомителна система и второ, нова оценка по механизма за съдействие и инспекция. Това може да се направи до лятото и в случай че има позитивно развиване, България може да се причисли към Шенген ", добави Рюте преди съвещанието на Европейския съвет в Брюксел.

Унгарската президентка Каталин Новак обаче счита, че решението Румъния и България още да изчакат, преди да влязат в Шенгенското пространство, не е в полза на Европейски Съюз, а някогашният министър председател на Чехия Андрей Бабиш сподели, че в тази зона би трябвало да бъдат признати и страни, които не са членки на Европейски Съюз, като Сърбия, съобщи организация Бета.

След взаимна обиколка на краткотрайните гранични бариери на сръбско-унгарската граница с Бабиш и президента на Сърбия Александър Вучич Новак сподели, че България и Румъния би трябвало да се причислят към Шенгенската зона допустимо най-скоро, с цел да пазят доста по-ефективно външната граница на Европейски Съюз откъм посоките, от които главно идват незаконните мигранти.

" Радваме се, че Хърватия ще се причисли към Шенгенската зона, тъй като това е значимо за нас като прилежаща страна, само че не се веселя на решението Румъния и България да чакат още преди да влязат, тъй като това не е в полза на Европейски Съюз ", сподели Новак.

Бабиш, който е претендент на идните президентски избори в Чехия, сподели, че Сърбия не е член на Европейски Съюз, само че " би трябвало да бъде част от Шенгенската зона, тъй като интензивно взе участие в решаването на казуса " с незаконната миграция.

" Необходимо е да приемем колкото може повече страни в Шенгенското пространство. Не разбирам за какво страни отвън Европейски Съюз не могат да бъдат в Шенгенската зона, защото техните гранични чиновници и служители на реда биха могли да допринесат за решаването на казуса с незаконната миграция ", сподели Бабиш.

Той подлага на критика Европейски Съюз, че дава на Унгария доста по-малко средства за справяне с миграцията, в сравнение с страните в Южна Европа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР